Verzorging en verschonen

Voeden, badderen, aankleden, je hebt het allemaal geleerd in je kraamweek. Samen met je kraamverzorgster heb je kunnen uitvinden wat voor jou het handigst werkt.

Blind of slechtziend?

Je bent niet de enige die zich in zijn eentje niet waagt aan het gebruik van een tummy tub. Je hebt dan immers geen handen vrij om te checken of het goed gaat. Verder hebben veel vip ouders moeite met het knippen van babynageltjes en het toedienen van druppels. Als het nodig is, vraag hierbij dan gewoon om hulp van je partner, familie, buren, vrienden. En die tummy tub is echt geen musthave, in bad of heerlijk tegen jou aan douchen is minstens zo fijn. Dus maak je over dit soort dingen niet druk.

Kammetje en zachte babyborstel
Kammetje en zachte babyborstel


Het kan lastig zijn om al die honderden gekregen of gekochte potjes en flesjes babyzeep en lotionnetjes van elkaar te onderscheiden. Hoe voorkom je bijv. dat je die babybillen insmeert met haarlotion? Het antwoord is simpel: weg met al die verwarring. Tenzij je het heel graag wilt volgens een bepaald plaatje, beperk je je tot slechts het hoognodige. Een baby heeft eigenlijk maar heel weinig van dit soort spullen nodig. Haarlotion ruikt lekker, maar het maakt die baby niets uit. Waarom acht soorten zeep als je aan eentje genoeg hebt? Of misschien helemaal geen, omdat gewoon wassen met water ook volstaat? Misschien één flesje zeep, een flesje olie en een potje crème. Heerlijk voor het overzicht – en voor jou en je baby eigenlijk ook.

En wat doe je dan als hij poept? Dit wordt regelmatig gevraagd aan ouders die niets of weinig zien. Tja, 112 bellen toch? O nee, verschonen natuurlijk. Daar moet je, zoals iedere ouder, handigheid in krijgen. Dus doekjes erbij. Of misschien werk je liever met een washand en een teiltje lauwwarm water. Zorg in elk geval dat alles klaar staat. Wees niet te zuinig met doekjes. Beter eentje teveel dan te weinig, al is het wat minder milieuvriendelijk. Heb geduld met je baby en jezelf wanneer hij je voor de derde keer die dag onder plast. Check vooraf even of de vuilnisbak voldoende leeg is, dat voorkomt frustratie bij het luiers weggooien. Is het zo erg dat jullie uiteindelijk toch maar even samen gaan douchen, leg hem dan gerust even met aankleedkussen en al op de grond, zodat jij jezelf kunt uitkleden zonder dat hij van de commode stuitert. Kortom, relax, alles komt goed. Maar houd de plakkers wel aan de voorkant!
Benieuwd naar ervaringen? Lees hier een zeer ervaringsdeskundige blog 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *