Heb je een aangeboren afwijking of ziekte, dan bestaat de kans dat deze erfelijk is. Dit is ook het geval wanneer je de aandoening niet zelf hebt, maar deze wel in je familie voor komt. In dat geval ben je mogelijk drager van het gen dat de aandoening veroorzaakt.
Kan mijn arts mij informeren over erfelijkheid? Je kunt je behandelend arts vragen wat hij weet over de erfelijkheid van jouw aandoening. Hij zal je daar allicht iets over kunnen vertellen. Wil je meer duidelijkheid over de kans dat de aandoening overerft of wil je weten of er sprake is van een variabele overerving, dan kun je een doorverwijzing vragen naar een klinisch geneticus. Deze doorverwijzing kun je bij je specialist of huisarts vragen. Ook wanneer je medicatie gebruikt, kan het raadzaam zijn om te overleggen met een klinisch geneticus. Deze is gespecialiseerd in erfelijkheid en de impact van medicatie op je ongeboren kindje.
Is je aandoening erfelijk, dan heeft dat wellicht geen invloed op je kinderwens. Het is mogelijk om tijdens je zwangerschap te laten onderzoeken of jullie kindje de aandoening heeft geërfd. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met behulp van embryoselectie te voorkomen dat je kindje de aandoening erft. Vind hier meer