Diagnostisch onderzoek

Wanneer je weet dat er een reële kans is op overerving, kunnen er diverse vragen en gedachten bij jullie opkomen. Wil ik wel dat ons kindje voor dezelfde uitdagingen komt te staan als ik? Kunnen wij de extra zorg aan? Anderzijds, ik ben gelukkig dus dat kan mijn kindje ook worden’. In de praktijk zien we verschillende keuzes en ervaringen.

Er zijn veel stellen die er, ondanks een beperking, heel bewust voor gaan. Zij weten dat de kans aanwezig is dat hun kindje een aandoening heeft. Zij geven vaak aan dat zij zelf een fijn leven hebben en vanuit hun eigen ervaring de beste ouders zijn voor een kindje met dezelfde beperking. Zij gaan er open in. Zij hopen niet dat het kindje een aandoening heeft, maar storten ook niet in wanneer dit wel zo blijkt te zijn. Natuurlijk zijn er ook ouders die er veel verdriet van hebben als blijkt dat hun kind dezelfde beperking heeft als zijzelf.

Ook zijn er stellen die er heel bewust voor kiezen om geen biologisch eigen kinderen te krijgen. Zij ervaren zelf veel praktische ongemakken of pijn van hun aandoening en willen dit niet doorgeven aan hun kindje. Een ingrijpende beslissing, die veel verdriet met zich mee kan brengen. Vooral wanneer een van de partners er anders in staat.

Wil je hoe dan ook voorkomen dat je kind jouw aandoening overerft? Dan heb je tegenwoordig diverse opties. Wat voor jullie mogelijk is, hangt af van de uitslag van het erfelijkheidsonderzoek. Soms is het mogelijk om bij de NIP-test te zien of een bepaald gen aanwezig is in het bloed van de baby. Dit kan dan rond de 12de week van de zwangerschap. Een vruchtwaterpunctie of vlokkentest, rond de 20ste week, kan dit ook vertellen. Deze laatste testen zijn niet zonder risico’s. Wanneer de uitslag van deze testen positief is, kan gekozen worden om de zwangerschap af te breken. Is het afbreken van een zwangerschap voor jullie geen optie? Dan kun je kiezen voor Pre Genetische Diagnostiek (PGD) ofwel embryoselectie. In dit traject worden eicellen buiten de baarmoeder bevrucht. Van de embryo’s die ontstaan, wordt wat weefsel afgenomen. Onderzoek van dit weefsel kan uitwijzen of een embryo de genetische afwijking heeft. Alleen de niet-aangedane embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder, met de hoop op innesteling.

Welke optie je ook kiest, je doet er goed aan om er uitgebreid met je partner over te praten. Welke gevoelens komen in je op bij de verschillende opties? En hoe staan jullie tegenover de verschillende medische handelingen die bij bepaalde keuzes komen kijken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *