Kraambureau

Kies een kraambureau dat bij je past en waarvan je weet dat anderen er goede ervaringen mee hebben. Het fijnst is één vaste kraamverzorgster in je kraamweek. Ga bij het kiezen van een kraambureau dus goed na of ze dit kunnen garanderen. Op die manier voorkom je dat je als kersverse ouder steeds weer aan een nieuw gezicht moet vertellen wie je bent en wat je beperking is. Je kunt er ook voor kiezen om je aan te melden bij een zelfstandig werkende kraamhulp. Dan weet je vooraf vrijwel zeker wie jou in de kraamweek komt begeleiden. Wanneer je dit wilt, wacht dan niet te lang met zoeken en het plannen  van een kennismaking wanneer je weet dat je zwanger bent.

Je kraamverzorgster gaat je veel nieuwe dingen leren in die eerste dagen na de bevalling, dus denk vooraf na over wat je prettig vindt. Wil je een jong iemand of liever iemand met jarenlange ervaring? Dit heeft beide voor- en nadelen, de frisse blik versus oude stempel, of een combinatie daarvan. Wil je duidelijke instructies ontvangen of liever meer gecoacht worden? Wil je het vooral zelf leren doen? Vind je het belangrijk dat de kraamverzorgster voldoende geduldig is om jou te zien zoeken of zelf ontdekken en dat ze alleen ingrijpt wanneer dat echt nodig is? Dit alles kun je aangeven en bespreken in het intakegesprek dat een paar maanden voor de bevalling plaatsvindt.

Je wilt bijv. een kraamverzorgster die desnoods 100 keer hetzelfde uitlegt, die rustig is, creatief is in het bedenken van oplossingen, etc. Wees open. Het is niet raar om eerlijk te zeggen dat je nog geen idee hebt van wat je beperking met zich mee brengt in de kraamweek, maar dat je er graag open over communiceert en, wanneer nodig, samen proactief naar oplossingen wilt zoeken. Je kunt ook aangeven dat je het fijn vindt als de kraamverzorgster de tijd neemt om je partner wegwijs te maken in de nodige babyverzorging.

Verder kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een aantal uren extra kraamzorg. Dit is optioneel. Vraag hier ook naar in het intakegesprek. Lees hier meer.