Ik had nog nooit gekraamd bij twee blinde ouders

Kraamverzorgster

Hier lees je een interview met Nadia Feddes. Zij is kraamverzorgster bij Kraamzorg Rotterdam. Nadia kraamde bij een gezin met twee blinde ouders. Het is hun tweede kindje. Ze hebben al een dochtertje van drie jaar oud. Nadia vertelt over haar ervaringen in deze week.

Spannend

Nadia werkt nu tweeënhalf jaar als kraamverzorgster. “Ik had nog nooit gekraamd bij twee blinde ouders.” In een app-groep vroeg Nadia aan haar collega’s of zij ervaringen hiermee hadden, maar dat bleek niet zo te zijn. “Ik vond het best spannend, want ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik dacht: ik moet alles wel goed uitleggen. Dat is ook belangrijk voor de veiligheid van de kleine. Maar uiteindelijk was het een van de mooiste ervaringen in mijn werk als kraamverzorgster. Ik had het niet willen missen en zal het gezin nooit vergeten.” 

Gewoon doen

“Ik heb het niet anders gedaan dan bij andere gezinnen waar ik kom. Wel moest ik even vertellen waar ik iets neerlegde, of zei ik waar ik stond, of waar ik liep.” Dat laatste was vooral belangrijk voor de vader; de moeder lag vooral in bed. Nadia vertelt altijd wat ze doet en laat het dan meteen zien aan de ouders. “Nu moest ik het laten voelen. Zo heb ik laten voelen hoe je een omslagrompertje aandoet en hoe je een bedje opmaakt. Het maken van een kruik vind ik tot op de dag van vandaag superspannend. Ik vond het dan ook echt spannend om het uit te leggen aan de ouders. Je kunt de kruik niet aanraken, want dan verbrand je je vingers.” De vader bedacht toen om een ovenhandschoen aan te doen, zodat hij zijn vingers niet verbrandde. “Het ging allemaal goed. Uiteindelijk moet je het gewoon doen!”

Lekker bezig

“Ik ben de hele dag bezig geweest, maar dat vond ik juist leuk. De ouders begeleiden, huishoudelijke taken doen, de lunch verzorgen, zorgen dat de ouders even kunnen uitrusten.” Ook vond Nadia het erg leuk om het oudste kind erbij te betrekken. “Ik wil ook graag zuster worden”, vertelde het oudste meisje trots. Met een mondkapje op, zusterschort voor en dokterskoffertje was ze al aardig op weg.  

Rust

Nadia heeft niet echt een tip voor de kraamverzorgers, maar wil nog wel graag iets meegeven. “Rust vind ik heel belangrijk. Ga niet stressen en leg alles duidelijk uit. Het is heel fijn als de ouders ook vragen kunnen stellen, wanneer iets niet duidelijk is. Een rustige omgeving is daarbij ook heel belangrijk.” Nadia wil graag nog iets meegeven: “Ik ben supertrots. Ik ben supertrots op de ouders, dat zij het aandurven en aan kunnen. Daar heb ik heel veel respect voor.”