Erfelijkheid en onderzoek

Is mijn oogaandoening erfelijk? Dat kunnen wij je niet vertellen. Iedere oogaandoening is anders. Wel kunnen we je vertellen dat niet iedere oogaandoening erfelijk is. Wanneer slechtziendheid of blindheid is veroorzaakt door bijvoorbeeld zuurstofgebrek bij de geboorte of een ongeluk dan is de is er geen sprake van een eventuele erfelijkheid. Heb je een aangeboren afwijking of een oogziekte, dan bestaat de kans dat deze erfelijk is. Ook wanneer je zelf geen oogziekte hebt maar een ouder, broer of zus heeft dit wel, kan de kans op erfelijkheid bestaan. In dat geval ben je mogelijk alleen drager van het gen dat de oogziekte veroorzaakt.

Kan mijn oogarts mij informeren over erfelijkheid? Wanneer je onder behandeling bent bij een oogarts kun je deze vragen wat hij weet over de erfelijkheid van jouw aandoening. Hij of zij zal je daar allicht iets over kunnen vertellen. Wil je echter meer inzicht in de kans dat de aandoening overerft of wil je weten of er sprake is van een variabele overerving, dan kun je een doorverwijzing vragen naar een klinisch geneticus. Deze doorverwijzing kun je bij je oogarts of huisarts vragen.  Ook wanneer je medicatie gebruikt kan het raadzaam zijn om te overleggen met een klinisch geneticus. Hij of zij is gespecialiseerd in erfelijkheid en de impact van medicatie op je ongeboren kindje.

Wanneer blijkt dat de aandoening erfelijk is, kun je er natuurlijk gewoon voor kiezen om zwanger te worden. Je kunt dan mogelijk tijdens je zwangerschap laten onderzoeken of jullie kindje de oogaandoening heeft geërfd. In sommige gevallen is het ook mogelijk om met behulp van embryo selectie te voorkomen dat een kindje de aandoening erft. Lees er meer over onder diagnostisch onderzoek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *