De voor- en nadelen van een blinde moeder

Louise (10) heeft een moeder die vrijwel blind is. In dit interview vertelt ze hoe dat is.

Hoe is het om een blinde moeder te hebben?
Ik haat die vraag, omdat het voor mij zo normaal is en voelt als een gewone moeder.

Wanneer schaam jij je voor je moeder?
Als ze onderweg om hulp vraagt aan zomaar iemand, in plaats van aan bijvoorbeeld de conducteur. En vooral als het dan eigenlijk heel simpel is.

Moet jij je moeder onderweg helpen?
Nee, dat moet niet. Ik doe het wel automatisch.
Is dat vervelend?
Nee, ik heb het niet eens door
.

Ben je wel eens jaloers op je moeder?
Jazeker, als zij op vakantie in het donker kan lezen.

Wat vind jij het nadeel van een moeder die niet kan zien?
We kunnen niet alle spelletjes spelen; voor sommige dingen moet je echt kunnen zien. En niet alle tv-programma’s zijn voor mijn moeder leuk om naar te kijken. Zoals een danswedstrijd. Soms duurt het wat langer om iets uit te leggen, omdat je moet zorgen dat je het in je hoofd kunt voorstellen. Ook met huiswerk moet ik eerst de opdracht voorlezen. En we kunnen natuurlijk niet met de auto. En ze kan niet alles knutselen.

Meestal heeft ze het door als ik iets stiekem doe. Die snoepzakken kraken veel teveel.

Zoals wat?
Een suikerspinmachine.

Kunnen andere ouders dat dan wel?
Wel als ze gereedschapskunde hebben gedaan.

Heeft het ook voordelen om een moeder te hebben die niet kan zien?
Ja, je mag soms sneller in een attractie. En toen we samen met de trein op vakantie gingen, mochten we een paar keer eersteklas zitten van de conducteur. Nu klinkt het alsof ik misbruik maak van de handicap van mijn moeder, maar dat is niet zo. Soms is het gewoon handig. Mijn moeder heeft een geleidehond. We hebben daardoor altijd een huisdier. En als we over het centraal station lopen, gaat iedereen voor ons opzij. Heel handig als je haast hebt.

En doe je ook wel eens dingen stiekem?
Ja, alleen meestal heeft ze dat door. Die snoepzakken kraken veel teveel.

Wat vinden jouw vriendinnen ervan?
Die vinden het wel knap wat ze doet. Soms vragen ze wel met wie ik iets heb gemaakt of wie mijn haar zo heeft gedaan. Als ik dan zeg dat mijn moeder dat heeft gedaan, zeggen ze ‘oh wat knap’.

Wat denk jij dan?
Niets, voor mij is het heel normaal.

Wat is het stoerste dat je met je moeder hebt gedaan?
Samen in de achtbaan en die keer toen we in een klimbos tussen de boomtoppen een parcours hebben afgelegd.

Wil je nog iets zeggen tegen de lezers van dit artikel?
Het is voor mij gewoon heel normaal; ik weet niet anders.

Wat doe je liever met je moeder dan met je vader?
Shoppen. Papa kan er nog echt wat over vinden en mijn moeder is een vrouw. Soms vind mijn moeder tussen de rekken de leukste kleding. Maar boodschappen doen met papa is leuker, want die laat meer dingen toe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *